Teamfoto JC Hoveniers
Werkzaam in Rotterdam, hoofdvestiging Amstelveen
Wat u moet weten over het gesnoeid houden van bomenRedactie, 3 april 2024
Snoeien van boom met tuingereedschap

De aanwezigheid van bomen is essentieel in elke tuin. Naast het groen zorgen ze voor schaduw en dragen bij aan het welzijn van dieren en insecten. Om ervoor te zorgen dat de bomen in uw tuin goed gedijen, is het van belang om ze regelmatig te snoeien.

Snoeien is cruciaal om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden. Het is echter een lastige klus die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Om een boom goed te kunnen snoeien, is het nodig om over de juiste kennis van bomen en gereedschap te beschikken. In dit artikel leggen we uit waarom het van belang is om bomen regelmatig te snoeien en hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Waarom het snoeien van bomen essentieel is

Het kan nodig zijn om een boom af en toe te snoeien vanwege meerdere redenen. Het leven van een boom is voortdurend in ontwikkeling. Soms groeien bomen in een richting die u misschien niet mooi vindt. De eerste reden om een boom te snoeien is dan ook om een vorm te behouden.

Een jaarlijkse snoeibeurt helpt voorkomen dat de boom in verkeerde richtingen groeit. Dit helpt om de groei van de boom te beheersen en binnen de gewenste limieten te houden. Een reden om bomen te snoeien is om mogelijke risico's in te perken.

Soms groeien bomen op gevaarlijke wijze, dan is het belangrijk om de boom opnieuw te snoeien. Denk aan te zware takken, takken die het zicht belemmeren of takken die in de weg staan. Als laatste is het van belang om rekening te houden met de gezondheid van uw boom.

Het is belangrijk om te snoeien om de boom gezond te houden. Het weghalen van zieke takken of grote delen van de boom kan nodig zijn tijdens het snoeien. Snoeien kan vereist zijn vanwege de grootte van de boom die de gezondheid in gevaar brengt.

Handleiding voor het snoeien

Het is essentieel om niet te overdrijven met het snoeien van takken. Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken om de groei van de boom gezond te houden. Let erop dat u uitlopers kunt voorkomen door takken aan de basis af te snijden. Het is belangrijk om niet te dicht bij de stam te snoeien, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

In het geval van dikke takken worden deze in2 fase verwijderd. Voer eerst een zaagsnede uit op de gewenste positie aan de onderkant van de tak. Daarna verwijdert u de tak van bovenaf. Zo zal de tak niet onverwachts breken of scheuren, wat het gevaar verkleint.

Vergeet niet om hoofdtakken die naar binnen groeien weg te snoeien. Als u dood hout ziet, moet u het altijd wegknippen. Snoei bij takken die tegen elkaar schuren altijd de zwakste tak weg.

Het moment is daar om te beginnen met snoeien!

Met alle belangrijke regels in acht genomen, kunt u starten met de voorbereiding. Het is verstandig om de benodigde gereedschappen klaar te hebben liggen voor het snoeien. Te beginnen met een goede snoeischaar, deze is handig voor middelgrote en dunne takken.

Wilt u hogere takken snoeien? Dan kunt u overwegen om een telescopische snoeischaar aan te schaffen. Voor het weghalen van dikkere takken zijn een takkenschaar of snoeizaag onmisbaar. Na aankoop van de juiste gereedschappen is het van essentieel belang om het nodige hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Denk eraan om een ladder en volledig dekkende kleding te gebruiken tijdens het snoeien. Beschermende handschoenen en een veiligheidsbril zijn daarbij essentieel. Het is bijna tijd om te starten met het snoeien. Zorg ervoor dat u eerst een plan van aanpak maakt voordat u begint. Het is van cruciaal belang om te beslissen wat er met de boom moet gebeuren voordat u begint met snoeien. Denk goed na over de gewenste vorm en controleer op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Voor een vlotte en veilige snoeibeurt is het raadzaam om vooraf te bedenken hoe en wat er gesnoeid moet worden. Let goed op dat alle zijden van de boom gesnoeid worden, aangezien snoeien nodig is voor een gezonde groei en het voorkomen van ongelijkmatige ontwikkeling. Nu kunt u aanvangen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u de regels goed in acht neemt en dat u veilig te werk gaat.

Wanneer u bomen wilt snoeien, kunt u overwegen om een vakman te raadplegen

Het snoeien van bomen is een taak die nauwkeurigheid en toewijding vereist. Als u de klus graag aan experts overlaat, dan is dat een goede keuze!Indien u assistentie nodig heeft of meer wilt weten, aarzel niet om contact op te nemen met JC Hoveniers via 085 106 1332.

Zoeken

Snel een medewerker spreken?Bel 085 106 1332

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over JC Hoveniers

JC Hoveniers, waar vakmanschap en passie samenkomen om uw buitenruimte tot leven te brengen. Als toonaangevend hoveniersbedrijf streven we naar niets minder dan uitmuntendheid in elk aspect van onze dienstverlening. Met jarenlange ervaring en een diepgewortelde liefde voor groen, bieden we deskundig advies, op maat gemaakte ontwerpen en zorgvuldig onderhoud om uw tuin om te toveren tot een oase van natuurlijke pracht. Van het eerste consult tot de laatste aanraking, kunt u vertrouwen op onze toewijding aan kwaliteit, betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Ontdek de mogelijkheden met JC Hoveniers en laat uw buitenruimte stralen als nooit tevoren.


Logo van VCA
VCA